Date: Mon, 4 Iulie 2008 02:03:17 +0200
To: anyone@interested.net
From: oz
Subject: Planeta Schizofrena

 

Hollai Hehs Otto povestea intr-un articol din 1997 cum un prieten al domniei sale, german de origine, in timpul unei excursii in Statele Unite a fost intrebat de mai multe persoane daca cel de-al doilea razboi mondial se terminase si ce se va intampla cu Germania de acum incolo.

In anii ‘90 cancelarul Kohl primea o scrisoare prin care i se imputa ca germanii “in anii ‘30 urmareau exterminarea evreilor, iar acum [sfarsitul secolului XX - n.red.] au acelasi scop cu membrii Bisericii Scientologice”. Scrisoarea era redactata de Bertram Fields, un renumit avocat din Hollywod, care a reprezentat in instanta nume precum Michael Jackson si Tom Cruise, si era semnata de 32 de persoane celebre, printre care ii amintesc pe Dustin Hoffman, Goldie Hawn si Oliver Stone. Scrisoarea a fost intial publicata in International Herald Tribune - dupa ce Suddeutsche Zeitiung si Frankfurter Allgemeine au refuzat - si a costat $95000 (bani de acadele pentru semnatari). E trist, dar nu e de mirare pentru o natiune care in mod constant incurca intre ele Belgrad, Budapesta si Bucuresti.

Statele Unite reprezinta un etalon din multe puncte de vedere, cu toate acestea in ultimii 25 de ani si-a pierdut farmecul in ochii multor oameni. Musulmanii urasc mentalitatea americana (explicabil intr-o oarecare masura prin strictetea eticii si modului de a gandi mohamedan), nici in Asia nu sunt priviti cu ochi buni - vezi episodul Vietnam si concurentul Japonia, in America de Sud yankeul e tolerat doar pentru ca are bani. Ramane Europa. Francezii sunt deja satui de “minunea USA”, italianul boem vede in american doar un turist cu buzunarele pline de verzisori. E drept, nici altii nu stau stralucit: germanii nu sunt in stare sa-si digere trecutul nazist, englezii plang dupa imperiul pierdut, visul francez de “grand nation” a devenit un miraj, caci tara geme de imigranti, incercarile sovietice de a acapara planeta au percutat in nationalism acerb.

Lumea este dominata de o stranie mentalitate schizofrena, unde totul este pe dos, ilogic. Se pune intrebarea: s-a schimbat oare ceva fundamental in ultimii doua mii de ani? S-a schimbat omul in bine? Istoria ne poate raspunde. Crucificarea, sportul rege la romani, a fost reinventat in Evul Mediu sub numele de Inchizitie pentru a pedepsi pe oricine care indraznea sa gandeasca altfel. Au urmat cruciadele, cand Dumnezeu ierta ororile comise de invingatori. Nicio religie nu admite si nu accepta eventualele adevaruri proclamate de o alta religie. Crestinii sint cel putin la fel de rigizi in setul lor de principii pe cat sint musulmanii sau evreii. Umanismul si Iluminarea in mod cert au avut o intentie buna si nobila, dar au sfarsit in revolutia franceza, unde diferentele de opinii se transau in mod curent la ghilotina. Crima a ramas asadar cel mai eficient argument de combatere. Secolul XX a reprezentat apogeul: practica barbara si violenta au distrus iluzia paradisiaca proclamata de comunism; nazismul a adus pe rampa “Übermensch”-ii, intruchiparea omului absolut egocentric si lipsit de scrupule. Nici nu au murit bine 20 de milioane de oameni si planeta a fost impinsa in razboiul rece, unde inarmarea pana in dinti a devenit prioritatea numarul unu.

Pe de o parte avem lucruri minunate, cum este nanotehnologia, care - teoretic cel putin - promite eradicarea cancerului (prin aplicarea unui spray de exemplu, se poate trimite in corpul uman un “minirobot” care poate lupta impotriva virusilor si bacteriilor la nivel celular), iar pe de alta parte aflam ca in majoritatea tarilor din Europa mor anual mii de persoane datorita infectiilor post-operatorii. Cu toate ca niciodata in istorie nu am avut mai multe legi ca acum, legi care reglementeaza tot ceea ce putem sau nu putem face. Mai mult de 100000 de paragrafe descriu ce NU avem voie. Anual se voteaza sute de legi tot pentru asta. Pentru a construi ceva trebuie sa cunosti peste 300 de norme europene si mai mult de 250 de legi romanesti. Luther a tradus cele zece porunci folosind 279 de cuvinte; normele EU privitoare la productia de bomboane mentolate contin 25911 cuvinte.

Conform reglementarilor ONU, membrii acesteia sunt obligati sa vireze 0,7% din produsul lor intern brut intr-un fond care sa ajute dezvoltarea tarilor din lumea a treia. In mod constant, doar tarile Scandinave ating acest prag, in timp ce Germania se invarte in jurul a 0,3-0,4%, iar Statele Unite au avut ani in care au cotizat doar cu 0,15% sau deloc. Zilnic mor de foame peste 30000 de copii, cu toate ca daca hrana disponibila ar fi impartita in mod corect, fiecarui om de pe planeta i-ar reveni 3200 de calorii zilnic (in comparatie, un hamburger de 180g din McDonalds are 250 de calorii).

Adevarat graia Kierkegaard: “Epoca noastraa nu ramane la credinta si la miracolul ei care transforma apa in vin, ci merge mai departe, transformand vinul în apa.”

-oz

 

HOME | ARCHIVE | CONTACT