Date: Thu, 28 August 2008 17:26:17 +0200
To: anyone@interested.net
From: oz
Subject: Kaddish pentru copilul nenascut

 

In mod cert, a urma calea de mijloc nu mai este la moda. Traim epoca extremelor: exista bogati si saraci, optimisti si pesimisti, sanatosi si bolnavi, patroni si proletari, genii si mediocrii, tupeisti si slabi de inger, credinciosi (fanatici) si ateisti, windowsisti si linuxari etc. Volens-nolens apartii unei categorii, razvratirea nu e o optiune, caci si acela e un stereotip, un cliseu.

Citeam deunazi un articol intitulat E mai buna viata fara copii? Tot timpul exista subiecte cu care nu poti da gres. Reteta e simpla: scrie ceva diametral opus fata de parerea generala a oamenilor si poti fii sigur ca vei face valuri. Nu conteaza daca ceea ce scrii e adevarat sau fals. Ba dimpotriva: cu cat mai ambiguu, cu cat mai atroce, cu cat mai vehement, cu atat mai bine. E (relativ) usor sa combati o idee care e argumentata logic, care e demonstrata printr-un exercitiu de gandire. E imposibil sa te iei la bataie cu sentimentele, indiferent cat de bine sau corect ai argumenta. Tot ce s-a intamplat in istoria umanitatii, bine si rau, s-a datorat sentimentelor. N-am auzit de nici-un razboi care sa fii pornit din cauza divergentelor de opinii vis-a-vis de matematica sau fizica.

Lait-motivul cartii scrise de Madame Maier e urmatorul: cea mai mare tampenie pe care o poti face e sa ai copii. Urmeaza argumentele de tot felul. (Apropo, femeile fara copii se simt “blamate” de societate; ma intreb cum se simt milioanele de femei care au deja copii cand citesc o carte ca asta; doar ca aceste mamici nu au timp sa riposteze la tot felul de aberatii). Din pleiada de idiocatii sa luam cateva (cele mai rasarite) si sa le disecam.

1. Nasterea copiilor este o tortura Halal. Nu-s destul de speriate femeile care inca nu au nascut, mai bagam si groaza in ele. Orice persoana poate opta pentru o nastere epidurala, aproape complet lipsita de dureri (dar si de sentimente) sau pentru cezariana. E drept ca nasterea normala implica dureri si la fel de drept este ca traim intr-o societate alergica la cuvantul durere. De la Reiki la samani alergam frenetici dupa oricine care ne promite ca vom scapa de durere. In loc sa debiteze monstruozitati, Madame Maier ar face mai bine sa scrie o carte despre importanta ca barbatul sa fie prezent la nastere. In Romania cel putin asta e tabu. Dar credeti-ma, un mare dezavantaj psihologic (care se rasfrange asupra fizicului) e acela de a fi singura pe masa de nastere, inconjurata de tot felul de ustensile si persoane pentru care totul e rutina. Maier promoveaza ignoranta.

2. Va trebui sa faci rost de mai multa mancare Corect, daca vorbim despre familii cu zece copii. La un copil-doi acest efort e aproape nesemnificativ. Dar de ce ne miram, cand cartea e scrisa de un occidental luminat care n-a curatat un cartof in viata si care confunda termenul de piata cu Tesco. Cred ca de fapt vroia sa zica: “Va trebui sa faci mai multa mincare”. Corect. Dar data viitoare cand vad la televizor cati BANI se cheltuiesc in afara pentru toate potaile si matele handicapate vestice eu ma fac criminal in serie. Maier promoveaza prostia.

3. Nu vei mai avea timp sa te distrezi. Vei pierde legatura cu amicii tai. E un pic de adevar. Un pic zic. Daca ar fi fost cinstita ar fi reformulat: “Pentru o perioada vei avea mai putin timp sa te distrezi si iti vei vizita amicii mai rar”. Pentru o perioada. Copii cresc (duh) si deja cu un copil de 6-7 ani ai cu MULT mai mult timp liber decat cu un sugar. Maier promoveaza denaturarea adevarului.

4. A sta acasa pentru a avea grija de copiii este un lucru prostesc. Are coraj, dom’le! Eu nu mi-as permite sa fac miliarde de femei “proaste”. In nici un caz nu as folosi acest cuvant in fata sotiei. Sa nu uitam ca a creste un copil NU ESTE O ACTIVITATE SINGURATICA! Copilul acela mai are si un tata, si niste bunici, si niste veri, parintii au prieteni, au rude etc. Lasa o femeie singura cu lunile, intr-o situatie noua, fara ajutor si ai toate sansele s-o gasesti nebuna. Maier promoveaza lenea si egocentrismul.

5. Asteptarile vor fi ca tu sa fii mai intai mama si apoi femeie de cariera. Aici sunt de acord. Daca alegi sa fii mama, stai si creste-ti copilul. Daca vrei cariera uita de copil. M-am saturat de “parintii” care fac un plod si-l arunca la bunici. Sau care pleaca dimineata si se intorc seara, ca, vezi Doamne, ei au de lucru, si dupa aia se mira de ce a ajuns copilul delicvent. Madame Maier ar face mai bine sa se razvrateasca impotriva sistemului. Sistemul care nu angajeaza femei casatorite, dar fara copii (e, de asta ce mai ziceti?) pentru ca se tem ca femeile vor ramane insarcinate si saracii patroni pierd bunatate de sluga; sistemul care dupa ce revii la lucru iti face vant si nu o face inainte doar pentru ca nu-i permite legea; sistemul care iti spune pe fata sa revii la lucru dupa 2-3 luni de absenta altfel poti sa nu mai vii deloc; sistemul care nu ofera alternative femeilor care ar dori sa lucreze poate cu jumatate de norma; sistemul care iti acapareaza pana la zece-doisprezece ore pe zi fara nerusinare, fara recompense si fara mila. Poti impaca si capra si varza: poti sa ai o cariera frumoasa fara a-ti neglija copiii. Ca in loc de vila iti iei doar o casuta mai mica, in loc de BMW seria 5 iei Skoda si in loc de pizza non-stop mai mananci si mancare gatita? Posibil, dar nu obligatoriu. Cere efort suplimentar? Cu siguranta. Beneficiile sunt mai mari decat eventualele oportunitati financiare? In mod cert. Daca renuntarea la copii ar fi cheia catre o cariera de succes de ce nu vedem la tot pasul femei milionare si in pozitii de top? Maier promoveaza materialismul.

6. Exista deja prea multi copii pe planeta. Pare corect la prima vedere si totusi nimic mai fals. Suprapopularea planetei e doar o scuza pentru a evita responsabilitatile. Daca Madame Maier e atat de ingrijorata de soarta Pamantului as dori s-o vad voluntara in Africa impartind anticonceptionale. E tipic: ne facem griji in legatura cu niste chestiuni foarte distante (clima globala, suprapopulare, foamete in Africa etc) si ii dam in cap vecinului care ne-a ocupat locul de parcare. Exista prea multa saracie, foamete, analfabetism, razboaie, interese capitaliste, inegalitate. Resurse exista. Din pacate mai exista si specimene cum e aceasta pseudo-scriitoare. Maier promoveaza fuga de responsabilitate.

7. Familiile sunt un cosmar. Copiii prevestesc destramarea unui cuplu. Copiii iti vor ucide dorintele. De asemenea copiii iti vor tortura animalul preferat, iti vor sparge geamul cu pietre, iti vor vandaliza cutia postala, iti vor fura portmoneul, o sa-ti violeze partenerul/partenera de viata, vor face pipi peste trandifirii din gradina, o sa devina criminali in serie si vor asculta Black Sabbath in fiecare noapte cu volumul la maxim. Poate familia doamnei Maier e un cosmar si nu-mi amintesc sa fii citit undeva ca mai are sot. Poate prea multa psihanaliza i-a destramat contactul cu realitatea si vede in copii niste mici Chuckies al caror unic scop in viata este sa te terorizeze. Poate e frustrata de faptul ca nu mai poate sa mearga la discoteca noaptea unde sa se destrabaleze in voie. Oricum am lua-o, problema e chiar Maier, nu copiii. Atitudinea ei de mic dictator (”ah, cat ma urasc, va omor pe toti”) a generat deja destule drame in istorie. Maier promoveaza paranoia.

Nu ma intelegeti gresit: nu discut dreptul femeii de a alege intre a avea copii sau nu. Lipsa alegerii genereaza haos si multiple probleme atat pentru ele cat si pentru societate (vezi decreteii). Dar ceea ce face aceasta femeie nu difera cu absolut nimic de ceea ce fac Iehovistii sa zicem, care iti bat la usa cu scopul declarat de a te aduce pe calea cea buna: calea LOR. Daca dumneaei scria o carte in care prima jumatate era dedicata motivelor contra si cealalta jumatate motivelor pro, atunci n-ar fi acuzat-o nimeni de nimic si ar fi facut un bine enorm milioanelor de femei care se confrunta cu aceste intrebari. Poate acea carte nu s-ar fi vandut in 550000 de exemplare si nu ar fi stat pe prima pagina a tabloidelor si ziarelor de scandal. Sau poate ar fi devenit o carte de referinta in literatura de specialitate. Asa nu a facut decat sa-si descatuseze inhibitiile si sa dea apa la moara la toate zevzecele.

Nu ar trebui sa poti obliga pe nimeni sa faca ceva fara consimtamantul acelei persoane. Copiii nedoriti nu se nasc decat intr-un procent infim din cauza presiunii sociale. Copiii nedoriti se nasc din cauza lipsei de cultura si informare a parintilor, din cauza nepasarii, a lor si a celor din jur. La intrebarea clasica: esti pro-viata sau pro-alegere raspund sec: sunt pro-prezervativ, pro-orice-metoda-de-contraceptie. Anticipand problema, poti s-o ocolesti. Cand esti in miezul problemei, alegerea nu mai e alegere, e constrangere. Mii de copii sunt avortati zilnic, lasati in maternitati sau crescuti in scarba pentru ca parintii au fost prea comozi sau neinformati.

Decizia de a nu avea un copil ESTE o decizie egoista, comoda si tragica. Inseamna ca cei care decid sa nu aiba copii pe baza acestor criterii sint oameni rai, lipsiti de suflet? Bineinteles ca nu. Dar in genere acesti oameni isi vor urmari propriile interese, vor fi relativ incuiati in lumea lor mica si rece. Cunosc destule familii, si cu copii si fara, si din cei fara doar o singura pereche a ales viata fara copii pentru binele altora. Calitatea de parinte te invata multe lucruri, de la dragoste si tandrete la indemanare si umor. Nimic nu poate compensa asta.

Mai sunt gramada motive, dar sincer, una e mai jalnica decat cealalta. Oricum, Maier nu e decat o reprezentanta a unui curent pornit acum cativa ani, reprezentat de tot felul de femele frustrate si nimfomane. Una din lucrurile penru care militeaza acest grup e urmatorul: in limba engleza, femeile fara copii se numesc childless. Traducerea mot-a-mot in romaneste e chiar asta: fara (less) copil (child). Ei, acest grup (care de altfel e foarte bine organizat, e inregistrat ca fundatie si dispune de destule fonduri cat sa nu mai fie foamete in Somalia zece ani de-acu incolo) se simte lezata in drepturile ei prin acest termen. Explicatia e urmatoarea: less (fara) sugereaza o lipsa, ori ele nu au nicio lipsa, ele au ales sa nu aiba copil, iar aceasta alegere a rezultat pentru ele nu o lipsa, ci o libertate (free-dom). Astfel ca se fac marsuri, lobbyuri, petreceri si mai stiu eu ce, ca din limba engleza sa dispara termenul de childless (fara copil) si sa fie inlocuit cu childfree (liber de copil).

Si eu care radeam in hohote cand am auzit ca exista un grup (tot asa, legal, cu fonduri etc) care militeaza ca saracul Coyote sa-l prinda odata pe Roadrunneru ala obraznic. Pai astia sint mici copii pare-se pe langa haita de hahalere al caror mandru reprezentant e Madame Maier…

-oz

 

HOME | ARCHIVE | CONTACT