Date: Tue, 15 Januarie 2008 11:03:17 +0200
To: anyone@interested.net
From: oz
Subject: Da, sa traiti Dom' Doctor, multumesc

 

Mare senzatie mare: Sergiu Nicolaescu este in spital. Nu, nu este deoarece durerea in cot vis-a-vis de Romania a devenit insuportabila. De fapt nici nu m-am obosit sa aflu care sint cauzele internarii domniei sale in spital, desi am inteles, (poate gresit), ca are niscai afectiuni cardiace. Am prins stirea din zbor si urmatoarea fraza mi-a captat atentia: “… Sergiu Nicolaescu….. a fost examinat de o echipa de medici…”.

O ECHIPA! Facem abstractie ca e internat in Elias, resedinta de lux pentru toti bolnavii (inchipuiti sau nu) de vaza ai Romaniei. Incerc sa reconstitui firul evenimentelor: Sergiu Nicolaescu (S.N. in urmatoarele), se simte brusc rau. Imediat, cineva suna unde trebuie (si ma indoiesc ca a sunat la 112, unde pana iti ia toate datele ai toate sansele sa mori de batranete) si acel “unde trebuie” o fi fost vr-un fir rosu la Oprescu. Persoana nici nu apuca sa inchida bine telefonul, caci deja garda de medici e la S.N., acordandu-i toata gama de tratamente posibile si imposibile (ma indoiesc ca S.N. a auzit replici de genul “ne scuzati, e foarte frig, si EKG-ul mobil s-a defectat”). Pana sa clipesti S.N. este deja teleportat la spital, unde o INTREAGA ECHIPA de medici roieste in jurul lui, probabil este deja in separeu (si nu cu alti 15 nenorociti cum e in Monitorul de Cardiologie de obicei) si conectat la toate aparatele din dotare, care chiar functioneaza! Revin, totusi, la obsesia mea: o ECHIPA de medici se strofoaca sa dea cel mai bun diagnostic si cel mai bun tratament! Asistentii nu se joaca pe telefonul mobil si din camera de garda nu urla manele. Cineva e non-stop in alerta, nu altundeva. Nimeni nu ii sopteste apartinatorului “Sa-i aduceti o cana cand mai veniti” sau “Luati-i pantofii, nu putem sa ii tinem”.

De ce totusi o intreaga echipa? Nu ajunge un singur doctor? Ce dracu, ca doar fiecare doctor (cardiolog) stie tot atatea ca si colegul sau. E un spital de lux pana la urma, nu orice coate-goale ajunge sa profeseze acolo. Frica de greseala, ceilalti sint solutiile de backup, menite sa-l traga discret de urechiuse pe medicul principal in cazul in care acesta greseste? Sau poate fiecare e cu ochii pe celalalt si se stie ca in grup nu-ti permiti sa “ti se rupa”, nu-ti permiti sa fii lenes, nepasator. Sint admiratori S.N.? Vor un autograf? Vor sa apara in presa sub titulatura “echipa de medici care i-a salvat viata lui S.N.”? DE CE DUREREA MEA S.N. E TINUT IN PUF DE O ECHIPA DE MEDICI, IN TIMP CE OMUL DE RAND SE ROAGA SA DEA PESTE UN DOCTOR CARE SA FIE MAI PUTIN INUMAN DECAT MAJORITATEA?

Cand zevzeca aia de Monica Columbeanu (ce-mi place cacofonia din numele ei) s-a pomenit nas in nas cu primele semne ale nasterii, Urinel a cazat-o intr-un apartament de lux pentru care a platit cativa mii de euro. Ma intreb, i s-a adresat vreo moasa cu cuvintele: “taci si indura, ti-a placut cand l-ai facut, sa-ti placa si acum”? A, si evident, nu putea sa nasca fara o ECHIPA de medici langa ea! Se poate argumenta ca pe banii lui, nea Urinel face ce vrea, isi duce sotia si pe luna daca trebuie si ca din mine vorbeste doar invidia (”de parca tu nu ai face la fel, daca ai putea”, parca aud). Just. Dar astfel de lucruri nu s-ar intampla, daca doctorului i s-ar rupe ca pacientul se cheama Nicolaescu, Columbeanu sau Popescu, Vasilescu si ar ingriji ambele categorii cu acelasi profesionalism. Nu s-ar intampla si daca toata gloata neghioaba nu ar face rating la aceste circuri. Doctorul stie: cand pe foaia pacientului scrie Popescu poate sa se astepte cel mult la un pliculet ca vai de capul lui. Eeee, dar se schimba povestea odata cu numele, nu?

Ma indoiesc ca S.N. sta la coada la farmacie si e tratat abject, cum sintem majoritatea. Ma indoiesc ca S.N. isi roade unghiile facandu-si griji daca mai prinde medicamente compensate. Eu insa stau la coada la farmacie, imi rod unghiile de nervi gandindu-ma ca bunica va ajunge tot la imbecilul ala de doctor Horatiu Rus care l-a bagat pe bunicul in mormant. S.N., in schimb, doarme linistit. ECHIPA de medici vegheaza.

-oz

 

HOME | ARCHIVE | CONTACT